Kako ukrepati, če zagori?

Kaj se zgodi, ko zagori in kako pravilno ukrepati? Reakcije ljudi, ko zagori so zelo različne in ker je  oktober je mesec požarne varnosti vas v nadaljevanju seznanjamo, kako odgovorno ravnati v primeru požara, kjer vse lahko zagori in kako hitro odreagirati.

Gasilska zveza Slovenije opozarja, da lahko zagori kjerkoli in komurkoli, torej tudi sami nismo nobena izjema. Zelo pogosti so požari, ko pozabimo prižgan štedilnik v kuhinji, požari, ki jih povzroči električna napeljava – stara ali preobremenjena električna napeljava je največkrat glaven vzrok za električne požare. Da se boste izognili večji škodi, ki jo požar lahko povzroči, je potrebno upoštevati nekaj ukrepov.

Vzroki za nastanek požara doma 

Kdaj in kje lahko zagori doma? Posebej pazljivi morate biti pri:

  • KUHANJE: To je eden najpogostejših vzrokov za požar doma.
  • ELEKTRIKA:(likalniki, sušilci za lase …) in druge električne naprave (računalniki, mobilni telefoni, elektronske cigarete …).
  • ODPRT OGENJ: Zelo pogosta je uporaba sveč, ob praznikih adventnih venčkov in odprtih kaminov.
  • KAJENJE: Cigarete med kajenjem ugašajte in uporabljajte za odlaganje pepelnik. Tlečih ogorkov ne mečite v naravo.

 

Kdaj lahko ogenj še pogasite sami?

Poglejmo zakaj je za uspešno gašenje pomembno in potrebno poznavanje ustreznega gasilnega sredstva in ustrezno rokovanje z gasilnimi aparati:

V začetni fazi požara oziroma, ko je požar velik do 2 kvadratna metra. Gasimo vedno s priročnimi sredstvi ali gasilnim aparatom. Ta naj bo vedno pri roki.

Požara ne gasimo, ko zajame prostor ali predmete v bližini. Takrat je nujno, da dobro odreagirate in pokličite pomoč gasilcev in se varno evakuirate.

Kje vse lahko zagori?

 

 

Požar v kleti?

Klet je eden od hišnih prostorov, kjer lahko hitro zagori. V kleti pogosto shranjujemo vnetljive tekočine.

Tekočine, ki jih uporabljamo in skladiščimo v bivalnih prostorih in lahko povzročijo požar so bencin, alkohol, razni razpršilcilakiacetonnitrolaki in razna topila. V gospodinjstvu jih hranimo v ustreznih dobro zaprtih posodah ali rezervoarjih v namensko grajenih prostorih.

 Za gašenje požarov vnetljivih tekočin je gasilnik namenjen za gašenje B razreda požarov (gasilnik na prah, CO2, pena).

 

 

 

 

Vzroki za požar v kuhinji

Da vaša kuhinja ne bo postala črna kuhinja, kot so jih imele v starih časih naše babice, bodite pozorni na naslednje nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Vse bolj stresno in hitro življenje lahko vodi v nespametna početja, kjer so posledice velikokrat strašne in povzročijo veliko škodo ali celo najhujše, človeške žrtve. Vsak požar za človeka pomeni nevarnost, pa naj bodo to opekline, zadušitev, zastrupitev s strupenimi plini,

Na štedilniku lahko hitro zagori, pa naj bo to zaradi pozabljenega jedilnega olja ali masti, hrane pri kuhanju ali zaradi napačno odloženega gorljivega predmeta. Maščoba zagori zelo hitro, za vžig je, seveda glede na količino, potreben le določen čas. Najnovejši indukcijski štedilniki so pravzaprav dokaj varna rešitev.

Izjave ljudi, ki so ponesreči zanetili požar v kuhinji so po večini podobne: ῞pa samo pet minut me ni bilo! ῞ in že je gorelo…

 

 

Podstrešje 

Najnovejše novice: požar na podstrešju povzročil več tisočakov škode, požar zajel podstrešje stanovanjske hiše, v požaru uničena streha, podstrešje in del prvega nadstropja…

Podstrešje je kot klet najpogostejši prostor kamor odlagamo kramo ali skladiščimo stvari, ki jih ne uporabljamo vsak dan. Zbirka kartonov, vnetljivih tekočin in ostalega predstavljajo veliko nevarnost, ko zagori.

Tudi dimnik lahko zagori. Pri dimniškem požaru, kjer zagorijo saje, nastanejo visoke temperature, ki segrevajo stene in tako lahko vžgejo bližnje predmete, posebne lesene konstrukcije v bližini dimnika. Saje v dimniku intenzivno gorijo in lahko dosežejo zelo visoke temperature, ki lahko presežejo 1300 stopinj, to je temperatura, pri kateri že razpadajo in pokajo opeka in dimne tuljave, zaradi česar lahko pride do širitve požara.

Gasilni aparati

Poglejmo zakaj je za uspešno gašenje pomembno in potrebno poznavanje ustreznega gasilnega sredstva in ustrezno rokovanje z gasilnimi aparati.

V začetni fazi požara. gasimo vedno s priročnimi sredstvi ali gasilnim aparatom. Ta naj bo vedno pri roki.

Požara ne gasimo, ko zajame prostor ali predmete v bližini oz. je prostor napolnil dim Takrat je nujno, da dobro odreagirate in pokličete pomoč gasilcev in se varno evakuirate.

112 - številka, ki si jo morate zapomniti

Številka 112 je za nas pomembna,  zato si jo zapomnimo,  To ještevilka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe.

Podatki, ki jih navedete ob klicu na številko 112:

 

 

Deli objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja