VAROVANJE Z DRONI

Človekova želja po letenju visoko v nebo in s tem pridobivanja vida z druge perspektive se je pojavila že dolgo nazaj v zgodovini. S to temo se je ukvarjalo veliko število znanstvenikov. Vse skupaj se je zares pričelo z bratoma Wright, ko sta leta 1903 izdelala prvi prototip letala, ki je poletel. Pred tem je bilo izdelanih še veliko drugih prototipov, ki pa niso nikoli izpolnili svoje funkcije in poleteli. Tako se je začel razvoj aviacije. Letala so se razvijala predvsem na nivoju, da je pilot upravljal letalo iz pilotske kabine.

Kaj kmalu je prišlo do ideje, da se prične z razvojem brezpilotnih letal. Ker pa vemo, da je razvoj pojem, ki povezuje več aspektov, je bil tudi razvoj brezpilotnih letal povezan z razvojem ostalih tehnologij. Najbolj pomembna je bila radijska komunikacija, saj se lahko le tako komunicira z brezpilotnikom. Leta 1898 je Nikola Tesla izdelal prvi prototip brezpilotnika. Vendar to ni bilo letalo, temveč je bilo to 1,2 m dolgo vodno plovilo, katerega so upravljali s pomočjo radijske komunikacije.

Pojem dron smo prvič spoznali leta 1935. V ZDA so takrat izdelali prvega, ki pa je bil enake izdelave kot letalo, le da je bilo to radijsko vodeno. Izdelavo je naročil slavni Winston Churchill. Letalo je bilo namenjeno predvsem za treniranje za vojsko. 

Pravi razvoj dronov je sledil v nadaljevanju. Še vedno so bili najprej razviti za vojsko, predvsem za izvajanje operacij v oddaljenem območju. Namen le-teh je bil, da se zmanjša možnost izgube osebja. Najbolj znan vojaški dron je model Predator, izdelan leta 1996, ki je bil uporabljen v Afganistanu. S pomočjo tega drona so izsledili in z njim tudi izvedli napad na Osamo Bin Ladna. Dron je letel na višini 7500 m, v zraku je bil lahko 40 ur. 

Če nas nekdo danes vpraša kaj pomeni dron, si pod to besedo predstavljamo nekaj povsem drugega. To so manjši brezpilotniki, katere lahko uporablja vsak. V letu 2013 je bil tako na trg pripeljan prvi dron, ki nam je danes zelo poznan. To je model proizvajalca DJI.

S prihodom prvega pravega kompaktnega modela pa je zaživel tudi poslovni model. V istem letu smo prvič videli tudi model poslovne uporabe drona. Podjetje Amazon je napovedalo, da bo s pomočjo dronov dostavljalo pakete. Svetu je bil tako predstavljen prvi poslovni model, kjer bi lahko izločili dostavljalce, s tem pa bi podjetje zmanjšalo svoje operativne stroške.

Od te točke naprej je bil razvoj uporabe dronov v osebne ter komercialne namene skokovit. Ugotavljamo, da bodo droni v bližnji prihodnosti del našega vsakdana. Le-te že uporabljajo v video produkciji, kjer se je strošek snemanja močno pocenil, saj ni potrebno več najemati dragih letal. Droni se uspešno uporabljajo tudi v drugih industrijah, kot so zavarovalništvo, kmetijstvo, geodezija, ipd. 

Posebej se razvijajo tudi priklopi za drone; tako lahko v prihodnosti pričakujemo uporabo dronov tudi v skupini Aktiva. Dober primer uporabe drona je pri čiščenju, kjer bomo lahko s pomočjo dronov čistili stekla na višjih stolpnicah.

Ugotavljamo, da je bil razvoj dronov v zadnjih nekaj letih enormen, zato lahko pričakujemo, da se bodo bliskovito razvijale tudi funkcije nove uporabe. V skupini Aktiva tako že komaj čakamo, kaj vse bo prinesla prihodnost na tem področju.

Deli objavo