Izobraževanja zaposlenih: v živo ali preko spleta?

Izobraževanje zaposlenih je bistvenega pomena za vsako uspešno podjetje. Programi izobraževanj zagotavljajo različne koristi tako delodajalcu kot zaposlenemu, kot so večja produktivnost, uspešnost in zadovoljstvo pri delu. Poleg tega vlaganje v izobraževanje zaposlenih pomaga spodbujati rast na delovnem mestu in lahko vodi celo do povečanja uspešnosti podjetja. V članku bomo podrobneje opredelili izobraževanja zaposlenih in številne prednosti, ki jih lahko prinesejo podjetjem. 

Kaj je izobraževanje?

Izobraževanje je načrtovan proces razvijanja posameznikovih znanj, ki poteka v izobraževalnih ustanovah, šolah, pa tudi zunaj le-teh. Poznamo formalna izobraževanja, med katera štejemo tista, ki nam ob zaključku spremenijo priznano stopnjo izobrazbe/usposobljenosti in neformalna, s katerimi najbolj pogosto pridobivamo znanje znotraj svoje stroke oz. širimo splošno znanje.

Skozi zgodovino se je namen izobraževanja zaposlenih dodobra spremenil; v preteklosti so podjetja izobraževala zaposlene, da so bili zmožni opravljati svoje delo in so delavce usposabljali za njihova točno določena delovna mesta. Danes pa se večina delodajalcev zaveda, da je prav znanje, ki ga združujejo posamezniki najbolj pomembna vrlina za vzdrževanje konkurenčnosti na trgu in tako svoje zaposlene izobražujejo na raznovrstnih področjih, ki niso povezana zgolj z njihovimi delovnimi obveznosti temveč tudi na osebnostnem nivoju posameznika.

Delavec, ki je deležen rednih izobraževanj, bolje opravlja svoje delo, saj ima boljše razumevanje za izpolnitev delovnih nalog in je pri le-teh tudi bolj samostojen. Hkrati z izobraževanji krepimo zaupanje delavcev, saj pridobijo širino v svoji stroki ter spoznajo odgovornosti svojega dela in vloge v podjetju. Posledično lahko izobraževanja doprinesejo tudi do razvoja novih idej in zamisli, ki pripomorejo k uspehu posameznika, prav tako kot družbe, v kateri deluje.

Izobraževanja preko spleta ali v živo?

Praksa izobraževanja zaposlenih je prisotna že vrsto let, vendar se je v zadnjih letih izvedba tega močno spremenila. Podjetja se vse bolj pogosto obračajo na spletne tečaje in programe izobraževanj, da svojim zaposlenim zagotovijo potrebno znanje in veščine, ki jih potrebujejo za učinkovito opravljanje svojega dela. Prehod z osebnega na spletno izobraževanje je ustvaril novo dinamiko v podjetjih, kjer pa ima vsak pristop prednosti in slabosti.

Izobraževanje v živo je tradicionalna metoda izvajanja izobraževanja. Vključuje osebno komunikacijo med izvajalci in udeleženci, kar omogoča izvajalcem, da svojim udeležencem zagotovijo takojšnje povratne informacije ter obravnavajo morebitna vprašanja ali pomisleke, ki jih imajo. Omogoča tudi boljše odnose in spodbuja sodelovanje med skupino. Kljub vsemu je izobraževanje v živo lahko cenovno dražje, časovno zamudno in logistično zahtevno, zlasti ko gre za velike skupine zaposlenih.

Po drugi strani, spletna izobraževanja omogočajo večjo prilagodljivost glede stroškov in časa. Običajno so cenejši od tečajev v živo in jih je mogoče zaključiti s hitrostjo udeleženca. Prav tako ponujajo priložnost podjetjem, da dosežejo večje občinstvo zaradi svoje razpoložljivosti na več platformah in napravah. Slaba stran je, da je spletno izobraževanje težje izmeriti v smislu učinkovitosti zaradi pomanjkanja neposredne interakcije med izvajalcem in udeležencem.

Ko je treba predvideti, kateri pristop je najučinkovitejši za izobraževanje zaposlenih, ni dokončnega odgovora. Čeprav spletno izobraževanje ponuja udobje, stroškovno učinkovitost in razširljivost, morda ni najboljši pristop za vse potrebe po izobraževanju. Izobraževanje v živo je lahko bolj primerno za nekatere vrste učenja in lahko zagotovi bolj privlačno okolje za učence. Navsezadnje bi morala odločitev temeljiti na vrsti izobraževanja, ki se izvaja, velikosti skupine in virih podjetja.

Ne glede na izbrani pristop je vlaganje v zaposlene z učinkovitim izobraževanjem bistvenega pomena za dolgoročno rast in uspeh na delovnem mestu, česar se v skupini Aktiva zavedamo in stremimo k izboru najboljših rešitev za razvoj sodelavcev. S pravo kombinacijo spletnega izobraževanja in izobraževanja v živo lahko zagotovimo, da imajo naši zaposleni spretnosti in znanja, ki jih potrebujejo za doseganje najboljših rezultatov.

Ula Pucelj

Deli objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja