Lesna biomasa

Domači vir energije, ki nudi stroškovno zanimivo, predvsem pa udobno in naravi prijazno ogrevanje.

Težki časi za gospodinjstva in gospodarstvo vztrajajo že vse predolgo, pa vendar se najsposobnejši znajdejo tudi v takšnih razmerah in so vedno na preži za novimi rešitvami, ki prinašajo v življenju in pri poslu svoje prednosti. Strošek ogrevanja je v naših krajih od nekdaj predstavljal kar krepko obremenitev za proračun vsakega gospodinjstva, pa tudi podjetja, še posebej velikih porabnikov.

Raba ekološko prijaznega vira energije iz domačega okolja prinaša številne pozitivne socialno-ekonomske in okoljske rezultate, od stroškovne prednosti do zmanjšanja emisij toplogrednih plinov, večje energetske neodvisnosti in povečanja interesa za upravljanje z gozdovi. Hkrati se ob naraščanju cen fosilnih goriv v ljudeh vse bolj prebuja tudi zavest, da energetski viri niso več poceni, predvsem pa da niso na voljo v neomejenih količinah.

Uporaba tehnologije ogrevanja na sekance ali pelete lahko brez težav zelo uspešno nadomesti sisteme na kurilno olje ali plin. Tehnika omogoča uporabo tako v novih kot starih, energetsko bolj potratnih objektih, s fleksibilno možnostjo postavitve pa tudi tam, kjer prostora v kotlovnicah ni na pretek.

Posebno poglavje so veliki porabniki v gospodarstvu, v proizvodnji in predelavi ter skladiščenju, v turizmu, pa tudi javni objekti, kot so bolnice, šole in vrtci ter športne dvorane in sakralni objekti. Vsi omenjeni so še posebej v primeru starejših zgradb veliki energetski porabniki. Na tem področju se uporaba lesne biomase izkaže za uspešno rešitev, saj prinaša enormne prihranke in se poleg izolacijskega ovoja in stavbnega pohištva izkaže za najpomembnejši ukrep pri sanaciji. Tehnologija kotlov velikih moči in sposobnostjo prilagajanja trenutnim potrebam omogoča udobno uporabo z minimalnim človeškim naporom; s fleksibilno postavitvijo in možnostjo kaskadne vezave pa omogoča, da se jih da umestiti tudi v relativno majhne kotlovnice.

Ne samo, da ima ogrevanje z lesno biomaso pozitivne učinke po stroškovni plati, temveč tudi v odnosu do okolja. Lesna biomasa igra ključno vlogo pri doseganju CO2 nevtralnosti. Ko drevesa rastejo, absorbirajo CO2 iz ozračja, po poseku in uporabi za energijo pa sprostijo enako količino CO2 nazaj v ozračje. Ta cikel, imenovan CO2 nevtralni cikel, pomeni, da ni neto dodajanja CO2 v ozračje. To je razlog, zakaj se lesna biomasa šteje za obnovljiv vir energije in je pomemben del prizadevanj za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov.

Glede na objavljen osnutek zakona o energetski politiki bo slej ko prej potrebno določiti prednostne rabe energije. Raba obnovljivih virov energije bo imela prednost pred neobnovljivimi viri, saj je cilj prehod v nizkoogljično družbo. Če vzamemo v zakup, da je 58% celotne površine Slovenije poraščene z gozdom, da tehnologija ogrevanja z lesno biomaso omogoča prehod iz fosilnih goriv, da so vsi cilji doma in v tujini usmerjeni k zmanjševanju toplogrednih emisij, lahko sklepamo, da je ogrevanje na lesno biomaso prihodnost, ki nas bo dohitela in na katero moramo biti ob snidenju pripravljeni.

 

Blaž Marn

Deli objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja