Zakaj LED tehnologijo v poslovne in večstanovanjske objekte?

LED svetila in sijalke postajajo vedno bolj priljubljen glavni vir svetlobe v domovih. Uporabnike prepričujejo s skoraj dvajsetkrat daljšo življenjsko dobo v primerjavi z običajnimi žarnicami in veliko manjšo porabo električne energije.

Pri energetski sanaciji poslovnih in večstanovanjskih objektov eno od področij učinkovite rabe energije predstavlja tudi prenova notranje razsvetljave. To se je v praksi pokazalo na več objektih, ki so v preteklosti pristopili k zamenjavi zastarele razsvetljave, bodisi v skupnih prostorih, stopniščih, garažnih hišah ipd.

Vsi omenjeni posegi so izvedeni v večji meri brez dodatnih posegov na obstoječo električno inštalacijo. Primerjave med staro razsvetljavo in novo izvedeno pokažejo zelo pozitivne rezultate, predvsem glede občutnega zmanjšanja porabe električne energije. Zmanjšajo se tudi obratovalni in vzdrževalni stroški, večkrat pa se poveča nivo osvetljenosti na željeno raven. Izračunana doba povrnitve investicijskih stroškov je po navadi krajša od garancijske dobe za uporabljene svetlobno-tehnične naprave.

Svetleča dioda, angleška kratica LED “light-emitting diode”, kar prevedeno pomeni “dioda, ki oddaja svetlobo” je polprevodniški elektronski element. Njene električne karakteristike so podobne navadni polprevodniški diodi, s to razliko, da kadar prevaja tok, sveti. Razlikujejo se po barvi, velikosti, obliki in električnih karakteristikah. Svetloba, ki jo oddajajo, ima valovno dolžino v ozkem pasu. Modro barvo so uspeli dobiti šele pred nekaj leti. Bela svetleča dioda je kombinacija rdeče, zelene in modre. Izkoristek svetleče diode je mnogo boljši kot pri žarnici z žarilno nitko in drugimi poznanimi svetili. Bele svetleče diode velike sevalne moči napovedujejo bolj množično uporabo le-teh v razsvetljavi. Poleg boljšega izkoristka jih odlikuje tudi daljša življenjska doba, ki znaša okoli 50000 ur, za razliko od navadne žarnice, kjer je 1000 ur.

Bele svetleče diode velike sevalne moči napovedujejo prihodnost v razsvetljavi objektov in okolice.

Lumni (lm) ali vati (W)?

Moč sijalke kaže, koliko električne energije sijalka potrebuje za delovanje. Moč je izražena v vatih (W). Pri LED sijalkah namesto moči žarnice merimo svetilnost žarnice. Za to uporabljamo izraz lumen (lm). Klasične žarnice svetlobo ustvarjajo z žarenjem, LED sijalke pa svetlobo oddajajo. Če primerjamo jakost oziroma količino svetlobe pri 800 lm, pomeni za žarnico s žarilno nitko (navadne žarnice) 60 W, FLUO žarnico (tako imenovane varčne sijalke) 11 W, LED žarnico 7 W. Iz primerjave vidimo, da so LED sijalke tako energijsko bolj varčne in lahko z njimi letno prihranimo pri porabi električne energije objekta.

Barva svetlobe

Barva svetlobe oziroma njen videz se nanaša na temperaturo svetlobe, ki se izraža v stopinjah kelvina (kelvin oziroma K je enota za termodinamično temperaturo). Splošno lahko barvo svetlobe razdelimo na toplo in hladno barvo. Med tople vire svetlobe prištevamo tiste, katerih temperatura svetlobe ne preseže 3000 K, hladni viri svetlobe pa so tisti, ki presegajo temperaturo svetlobe 4000 K. V domačih prostorih se po navadi odločamo za barvno temperaturo do 3500 kelvinov. Topla svetloba z okoli 3000 kelvinov je najbolj primerna za stanovanja, saj je prijetna za oči in poskrbi za domačo in udobno atmosfero. Topla svetloba je tudi najboljši ekvivalent naravni svetlobi sonca. Hladnejša svetloba (med 4000 in 5500 K) je primerna za hodnike, skupne prostore, delavnice in garažne hiše. Takšna svetloba daje prostoru oziroma objektu bolj razgiban ambient, večja svetilnost pa poskrbi za večjo varnost uporabnikov objekta. Hladna bela barva (nad 5500K) pa je bolj primerna za  poslovne in prodajne prostore.

Ali ste vedeli, da barva svetlobe znatno vpliva na naše počutje in delovanje? Ljudje se najbolje počutimo ob svetlem dnevu, medtem ko temačna sivina jesenskih in zimskih dni lahko zmanjšuje človekovo koncentracijo in dobro počutje.

Kako je z ekologijo?

LED svetila ne vsebujejo strupenih snovi, medtem ko varčne oz. fluorescenčne žarnice vsebujejo številne strupene snovi, kot na primer živo srebro. Dolga obratovalna doba pomeni, da lahko ena LED sijalka prihrani material in izdelavo kar 25 klasičnih žarnic.

Vedno več ljudi se odloči za “zelene tehnologije“, torej za tiste, ki so učinkovite, trajnostne in ekološke, za uporabo v javnih in zasebnih prostorih.

Po tej smeri nam ekološka razsvetljava preko LED luči omogoča, da naredimo svoj del pri skrbi za okolje, saj beležijo 10-krat manjšo porabo energije kot pri tradicionalnih lučeh in trajajo do 50-krat dlje kot žarnice tako fluorescenčne kot žarilne. Prav tako LED žarnice zmanjšujejo emisije CO2 in žvepla, kar je še en odraz jamstva LED pri zaščiti našega planeta.

Segrevanje LED svetil

LED svetila oddajajo svetlobo na osnovi elektroluminoscence oz. gorenja pri nizki temperaturi. Bistvo delovanja je v oddajanju energije elektrona, ki iz vzbujenega višjega energetskega stanja atoma preide v nižje. Elektron odda energijo v obliki elektromagnetnega sevanja z določeno frekvenco. Če je frekvenca elektromagnetnega sevanja v vidnem polju, to zaznamo kot svetlobo; barva svetlobe pa ustreza energiji fotona, ki je določena z energetskim korakom samega polprevodnika. LED svetila se tako minimalno segrevajo v primerjavi z navadnimi žarnicami ter s tem omogočajo veliko energetsko učinkovitost.

Energetska učinkovitost

Pri nakupu LED svetilke izberemo tako, ki ima oznako energetske učinkovitosti A++. Nekoliko višja cena pri nakupu se povrne v obliki prihrankov pri energiji.

Pri žarnicah in sijalkah so razredi energetske učinkovitosti običajno označeni s črkami od A++ (najučinkovitejša) do E (najmanj učinkovita). LED sijalke, označene z A++, porabijo najmanj energije za določeno raven svetlosti ali svetilnosti.

Zagotovljen prihranek pri porabi električne energije. Daljša življenjska doba ob večji svetilnosti. Prihranek pri strošku zaradi nepotrebnih pogostih menjav žarnic. Hladnejše delovanje (manj segrevanja sijalke ter okolice). Prijazno do okolja;  ne vsebuje strupenih snovi kot je živo srebro, vse komponente sijalke lahko recikliramo. Med delovanjem ne oddaja strupenih plinov kot so fenol, stirol in tetrahidrofuran, ki so nevarni za zdravje. Privlačen design, ki izpopolni osvetlitev v  vašem domu, stopniščih, skupnih prostorih, garažnih hišah ipd.

Emil Adamič

Deli objavo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja